Gdansk

Gdansk – en underbar weekendstad

Gdansk är en av de största och äldsta städerna i Polen. Staden bjuder på ett rikt kulturliv och en spännande historia. Här får du tips på saker att se och göra i Gdansk.

Mikrobryggerier i Gdansk

Det finns gott om mikrobryggerier i Gdansk. Om du gillar öl är det här den perfekta staden för dig. Brovarnia och Browar Piwna är bland de mest kända bryggerierna. Brovarnia betyder till och med "bryggeri" på polska och har en restaurang i anslutning till bryggeriet. De erbjuder ett brett utbud, allt från schwarzbier till lager. Ölen kommer till sin rätt i kombination med mat som piroger och ölgulasch. Passa även på att gå på en visning för att lära dig mer om bryggeriet.

Vill man kan man också ge sig ut på "ölvägen", vilket innebär att man besöker 9 olika pubar varav några finns i Gdansk och övriga finns i Sopot och Gdynia. För varje pub man besöker får man en stämpel. Ju fler pubar man har besökt desto finare pris väntar. Till exempel kan man få en kapsylöppnare och en t-shirt om man samlar ihop 8 stämplar. I Gdansk ingår följande pubar i ölvägen: Eliksir, Brovarnia Hotel Gdańsk, Pub Browar Spółdzielczy, Vrest ochPG4. Alla pubar serverar hantverksöl från de tre städerna.

Ät ekologiskt på MetamorfozaMetamorfoza är en restaurang i Gdansk som bjuder på ekologiska och säsongsbetonade maträtter. Att de är speciellt måna om lokalproducerat märks även på det faktum att de har en egen farm. Genom deras avsmakningsmeny kan du få prova på flera olika små portioner, som husets specialitet öltartare eller en maträtt bestående av duva med päron och selleri.
Så här säger en av alla som hyllar restaurangen på Tripadvisor:
"Denna restaurant är en av de absolut bästa i Gdansk. Vi åt en fem rätters meny. Små utsökte portioner serverad på trevligt porslin eller keramik."
Foto: Robert Young (Flickr)

Gdansks bästa kaféerMan kan inte lämna Gdansk utan att besöka ett av stadens många mysiga kaféer. På gatan Mariacka ligger kaféet Kamienica som är en kombination av kafé och bar. I en bohemisk och konstnärlig miljö kan du under dagtid få njuta av en kopp kaffe och en kaka efter en promenad. Det finns två våningar och bland gästerna finner man både turister och lokalbor. Under somrarna öppnar de upp terassen som med sitt läge helt klart tillhör en av de bästa i staden.
Cupcakes är kanske inte något av en polsk bakelse i sig men du kan inte missa kafé Fajne Baby medan du är här. Man har verkligen låtit fantasin flyta fritt på det här stället. Du kommer säkert att sitta en stund och beundra alla konstverk innan du tar din första tugga.
Foto: Magro_kr (Flickr)

Barer, nöje och nattklubb


Flisak 76 har en imponerande drinkmeny, som inte innehåller speciellt många traditionella drinkar. Här experimenterar man sig istället fram till egna drinkar med en rad kreativa ingredienser. Även om baren ligger i en källare är inredningen vacker med med sina gobelänger och mysiga fåtöljer.
Kafé Absinthe kan se ut som ett väldigt lugnt och vanligt ställe under dagen. Men när natten kommer blir denna bar en levande mötesplats där stadens bohemer träffas. Hit kommer du om du gillar "annorlunda" musik. Baren är känd för att sent på kvällen städa bort sina bord till förmån för ett dansgolv och för galna fester som fortsätter till gryning.
U7 är verkligen ett nöjesmekka som borde besökas. Nästan allt du kan tänka dig i nöjesväg finns här. Bowlinghall, biljard, pilkastning, snackbar, gym, sauna, solarium och till och med en skjutbana. En klar magnet för unga lokalbor.
Tänk dig att få ligga på en solstol på en terrass som har fantastisk utsikt över Gdansk med en drink i handen? Det är precis det som baren High 5 kan erbjuda sina gäster. Att baren dessutom är en del av hotell Hilton medför höga förväntningar när det gäller service och omgivning. Det finns också en pool att svalka sig i och under kallare dagar kan du sitta i ett inglasat område. Priserna ligger på rimlig nivå. Däremot kan öppettiderna variera beroende på säsong.
Hos Miasto Aniolow kan man slå klackarna i taket på dansgolvet och dansa långt in på natten. DJ:s spelar olika typer av musik som disco och tekno. Det finns även en terass som har utsikt mot Motlawa-floden.