Evenemang


Strandfester, teaterfestivaler och marknader har funnits sedan 1200-talet. Utbudet av varierande evenemang är stort här, speciellt under sommarhalvåret. De flesta kulturella händelser är så pass stora att de även fått internationell uppmärksamhet, vilket även syns bland besökare som kommer från hela världen. Det bästa är att se till att få njuta av så många av dessa evenemang då de för det mesta är gratis och ibland pågår nästan samtidigt.
S:t Dominikus Marknaden är den äldsta marknaden i Gdansk och har funnits sedan 1260. Stadens dominikanermunkar fick privilegiet av den dåvarande påven att hålla i en marknad för att fira deras helgons högtidsdag. Det blev en riktigt festlig tillställning med cirkusartister, konstnärer och även köpmän från hela Europa som kom för att sälja sina varor. Kombinationen är sig lik än idag. Du kommer säkert hitta något fynd här bland alla möjliga hantverk och antikviteter, eller varför inte köpa något som är väldigt typiskt för trakten, som ett bärnstenssmycke?
I början hölls även marknaden vid torget Plac Dominikański, men eftersom den har fortsatt att växa under årens lopp, så har man nu utvidgat den till en yta som spänner över 6000 kvadratmeter. Det bjuds även på andra kulturella evenemang under dessa veckor i juli och augusti, som gatuteater, uppvisningar och andra festligheter.
Om du gillar Macbeth eller Hamlet så kommer du att glädjas av den årliga Shakespearefestivalen, ett annat evenemang som drar till sig en storpublik. Som mycket annat i Gdansk är festivalen inte en ny företeelse, utan den har funnits i liknande former ända sedan 1600-talet. Engelska teatersällskap började regelbundet resa till staden för att sätta upp sina teatrar under en begränsad tid. Till följd av detta har man nu etablerat ett stort nätverk av teatrar från hela världen som kommer till Gdansk under festivalen.
FETA-festivalen är ett annat alternativ för dig som gillar teater. För att fira Gdansks 1000-års jubileum 1997 upprättades en frilufts- och gatuteaterfestival. Nuförtiden är festivalen en fast punkt i stadens nöjeskalender och håller igång under juli varje år. Cirka 300 teatersällskap från världens alla hörn reser hit för att spela upp sina pjäser för både lokalbor och turister.
Gdynia är en närliggande hamnstad till Gdansk och tillsammans med sommarstaden Sopot formar de tre städerna trestadsområdet. Detta område har blivit utnämnt till Polens svar på Rivieran. Med sina vita sandstränder blir speciellt Gdynia en perfekt plats för strandfester. Beach Party Gdynia hålls under slutet av juli och förvandlas då till en riktig festplats med polska och utländska DJ:s som spelar den senaste technomusiken.
Foto: Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Poland