Historia

Gdansk är en stad att förälska sig i, här känns historiens vingslag över stadens gator, torg och byggnader och man överrumplas av allt som staden erbjuder. Den polska staden är belägen i landskapet Pommerellen intill Östersjökusten och var en av de mest betydande Hansestäderna.

Sin storhetstid hade staden mellan 1500- och 1600-talen då framför allt den polska spannmålsexporten genererade rikedom. Från denna tid finns än idag många vackra byggnader. Under den största delen av Hansatiden var dock Gdansk istället känt som Danzig eftersom den styrdes av det tyska riket fram till 1918. I och med freden i Versailles fick staden dock sin befrielse och erkännande som neutral stat i form av "den Fria staden Danzig".

Under andra världskriget blev staden snabbt ockuperad av Tyskland. Staden hade dock turen att inte drabbas lika hårt som många andra av bomber och granater, vilket till stort bidragit till att många historiska byggnader finns bevarade. Sedan andra världskrigets slut har staden tillhört Polen och bär därför idag sitt polska namn, Gdansk.

Under 80-talet grundades den polska fackföreningsrörelsen Solidaritet, en process i vilken Gdansk kom att spela en viktig roll. År 1980 utbröt nämligen en spontan och landsomfattande strejk som fick sitt stora gehör när arbetarna på Leninvarvet i Gdansk stängde in sig i protest mot den kommunistiska statsmakten. Till strejkledare utsågs Lech Walesa som skulle komma att bli Polens president tio år senare. Walesa förhandlade med regeringen – och fick igenom samtliga av arbetarnas krav. Detta anses vara början på Polens demokratiseringsprocess.

Gdansk bjuder på många vackra och imponerande byggnader som rådhus, kyrkor och stadsportar, vilka berättar sitt om stadens stormiga historia. Att strosa runt i Gdansk är en sagolik upplevelse av historiska minnesmärken, såsom hamnkranen vid Motlawafloden, vilken i medeltidens Europa var den största. Hamnkranen användes till att lasta om resa master på skepp och vittnar om Gdansks mycket långa och betydelsefulla historia som sjöfartsstad.

Relaterat: Krakowpolen.se