Sevärdheter


Mariakyrkan tillhör en av de främsta sevärdheterna att besöka medan du är i Gdansk. Denna byggnad anses dessutom vara världens största kyrka byggd av tegel. Bygget av Mariakyrkan började redan år 1343 och avslutades i en andra byggetapp 1502. Här hittar du en kopia av Hans Memlings Den Yttersta Domen och även en enorm astronomisk klocka. I huvudtornet bjuds du på en härlig utsikt över staden.
Efter besöket i Mariakyrkan kanske du är sugen på att ta en promenad längs gatan Mariacka, som ligger precis intill. Den är stängd för trafik vilket betyder att du lugnt kan strosa längs gatan och beundra den vackra arkitekturen. Många av husen har tidigare tillhört köpmän och guldsmeder. Området har även inspirerat flera konstnärer och författare genom tiderna, samt använts för många filminspelningar.
Hamnkranen har blivit en av de främsta symbolerna för staden. Under medeltiden var den till och med den största hamnkranen i hela Europa, och användes till att flytta gods och lägga upp master på skepp. Inuti hittar man trähjul som förr i tiden drevs av arbetare genom att de fick gå på hjulen. Idag kan du besöka kranen och sjöfartsmuseet som den numera är en del av.
Ett annat välkänt monument är Neptunfontänen vid Dlugi Targ. Fontänen har funnits på torget sedan 1633 och byggdes på initiativ av stadens dåvarande borgmästare. Skulpturen föreställer såklart den mytologiska guden Neptunus, och representerar stadens relation till hav och vatten. Om du slänger i ett mynt så kan du önska att den för dig tillbaka till Gdansk igen en vacker dag.
Vid samma torg som fontänen finns Artushov som var en samlingsplats för högt uppsatta människor inom den polska societeten. Allt från den inspirerande inredningen till en tio meter hög kakelugn från renässansen gör det värt ett besök.
Gdansk har varit ett centrum för bärnsten sedan stenåldern då man började använda sig av det inom handeln. Den välkända Bärnstensleden ledde hela vägen från Östersjön till Adriatiska havet. I själva Pommernregionen så användes bärnsten för att betala för bland annat verktyg och vapen, och i vissa fall även till att bota sjukdomar. I Bärnstensmuseet får du lära dig mer om historien bakom bärnstenar; från stenåldern fram till nutid.
Westerplatte är den plats där skott avfyrades av ett tyskt slagskepp den 1 september 1939, och därmed blev det även början på andra världskriget. Trots att den polska garnisonen vara illa förberedd så höll de ut mot de tyska styrkorna under en veckas tid, och förlorade endast 14 soldater medan fienden gick miste om 300 män. 1966 uppfördes ett minnesmonument som fortfarande finns att se än idag.
En annan kyrka att besöka i staden är Katarinakyrkan som ligger i gamla stan. Det är den äldsta församlingskyrkan i stadsdelen. Från 1555 till 1945 var det en protestantkyrka men är idag en katolsk kyrka. Kyrkan har haft en väldigt turbulent historia med flera bränder som orsakats av allt från blixtnedslag till en attack av ryska soldater under andra världskriget. Här finner du astronomen Johannes Hevelius grav och målningar av Izaak van den Blocke och Anton Möller. Kyrkan har även ett museum för klocktorn, och har till uppgift att samla på klockmekanismer som inte längre fungerar ordentligt. De kan ha förstörts i bränder eller krig. Det kan även vara så att tornen där klockorna kommer ifrån inte längre är optimala miljöer för dem. Samlingen representerar främst klockor från 1400 till 1900-talet. År 2011 installerades en pulsarklocka i kyrkan, som är den mest exakta klockan i hela världen.
Bra hotell i Gdansk >>