Stadsdelar


Gdansk har många intressanta stadsdelar att upptäcka. Varför inte ta en spontanpromenad utan någon färdig destination i åtanke? Man vet aldrig var man kan hamna!
Du kanske har hört talas om gatan Dlugi Targ som är en Gdansks främsta paradgator? Om du befinner dig i området en kväll så bör du definitivt ta dig dit. Med natthimlen som skymtar i bakgrunden och gatlyktorna som tänds genomgår gatan en märkbar förvandling och får en riktigt romantisk atmosfär. De historiska byggnaderna och röken från restauranger bidrar bara till att förhöja stämningen ännu mer.
Tillsammans med gatan Dluga är dessa gator även kända under namnet Trakt Królewski, eller Kungsvägen som det kallas på svenska. Området beboddes tidigare av patricier, vilket förklarar varför många hus är fint dekorerade med allegoriska figurer och antika hjältar. Kungsvägen är faktiskt den väg som användes av polska kungar när de kom på besök i staden. Det finns två andra Kungsvägar i Polen, en i Kraków och en i Warszawa. Av alla dessa tre så är den i Gdansk den kortaste på 500 meter, men från en arkitektonisk ståndpunkt är den förmodligen den mest eleganta. Som många delar av staden så undgick inte Dluga förstörelse under kriget. Det är lite svårt att föreställa sig idag att denna fina gata var bara en stor hög av spillror och grus år 1945.
Distriktet Oliwa är inte bara känt för sin katedral med den internationella orgelfestivalen. Här finns även intressant arkitektur i form av cisterciensiska klosterbyggnader i en park, där du kan koppla av en stund eller till och med ha en picknick. Det finns även en botanisk trädgård som endast är öppen under sommartid. Något som kan vara roligt att utforska, speciellt för barn, är de Viskande grottorna. Grottorna är dekorerade med snäckor som på grund av sina lägen gör det möjligt för folk att prata med varandra. Så länge inget annat ljud kommer i vägen kan du ha ett väldigt tyst samtal med din samtalspartner.
Medan du ändå är i området kan det även vara värt att se dig omkring i Oliwakatedralen. Du kommer då att befinna dig i en katedral som påstås vara den längsta i hela världen. Inredningen är en salig blandning av rokoko, barock och renässans. På den välkända orgeln syns mekaniska änglar som blåser i trumpeter så fort man börjar spela på den.
Precis i närheten av katedralen hittar du det gamla stadshuset, Ratusz Starego Miasta. Byggnaden är från 100-taket och har tidigare bland annat varit säte åt astronomen Johannes Hevelius när han var borgmästare för staden. Den har även fungerat som ett högkvarter för Sovjetarmén under de sista dagarna av kriget, då det var en av de få kvarvarande byggnaderna som överlevt bombningarna av staden. Numera har stadshuset ombildats till ett kulturcenter där det ofta hålls konserter och även huserar en bokhandel och restaurang.
Bra erbjudande på hotell i Gdansk >>