Stränder runt Gdansk


Stränder är kanske inte det första man tänker på när man tänker på Gdansk, men faktum är att man har nära till flera bra stränder när man bor i Gdansk. I själva Gdansk finns två stränder, en i Stogi och en i Brzeźno. I utkanterna av staden finns även stränderna Jelitkowo och Sobieszewo. Stranden i Brzeźno är en av de populäraste. Här finns bland annat en pir som är 130 meter lång. Trots att många av stränderna ligger när staden och nära hamnen så är de välstädade och rena.

Stogi – En fin och ren strand med härlig atmosfär. Du tar dig enkelt hit med spårvagn (nr 3 eller 8) från centrum.

Jelitkowo – En fin strand med många olika aktiviteter för barn i form av hopptorn, lekplatser, karusell mm. Ta spårvagn 4, 6 eller 8 hit.

Brzeźno – Populär strand som snabbt blir full under högsäsong. Under lågsäsong är det däremot en lugn strand. Ta spårvagn 3 eller 5 för att komma hit.

Sobieszewo – En lite lugnare strand jämfört med Brzeźno. Åk hit med buss 112 eller 186.

Sopot – Den kanske finaste stranden hittar man i närliggande Sopot. Hit tar man sig enkelt med tåg från Gdansk centrum, resan tar bara 15 minuter. Vid stranden i Sopot hittar man också Europas längsta träpir (516 meter). När du väl är i Sopot får du inte heller missa det märkliga huset Krzywy Domek som brukar kallas för "The Crooked House".

Gemensamt för alla stränder är att det alltid brukar finns caféer eller restauranger utmed stränderna där man kan äta lunch eller ta en fika. Man kan förstås också köpa med sig mat från staden och ha picknik på stranden.

Foto: Stian Olsen (Flickr)