Upptäck Gdansk

Som en av de största och äldsta städerna i Polen har Gdansk mycket att erbjuda sina besökare. Med sitt läge vid Östersjön var den under en längre tid en central hamnstad under Hansa- och medeltiden. I Gdansk kommer du att få uppleva ett rikt kulturliv i kombination med levande historia och nutid.
Det finns många reguljära direktflyg som går mellan Sverige och Gdansk, och erbjuds av flygbolag som SAS. Om du föredrar en långsammare tur så kan du även ta en av Stena Lines båtfärjor till den polska staden.
Mysiga kullerstensgator i gamla staden, världens största kyrka byggd av tegel samt massor av traditionell mat som piroger och zurek. Gdansk har även varit skådeplats för flera viktiga händelser under 1900-talet. Det var här som andra världskriget startades och även här som kommunismen i centrala Europa började falla. Med allt detta i åtanke är det inte svårt att lägga märke till den unika känslan som särskiljer staden från andra polska städer. Det syns speciellt i arkitekturen som inte är särskilt polsk. De välbeställda utländska köpmännen från förr har satt sin prägel på staden. Gdansk har även under flera tillfällen tillhört Tyskland (eller Preussen) under namnet Danzig.
Några sevärdheter som är värda ett besök är bland annat nationalmuseet, där du hittar en stor kollektion av målningar och annan konst. Den Yttersta Domen av Hans Memling är det mest kända konstverket av dem alla.
Är du mer intresserad av att få en inblick i hur folk levde förr i tiden kan ett besök på Gdansks historiska museum och Uphagenhuset vara något för dig. I Uphagenhuset kan du få se hur patricier (adelsmän med mera) levde under sent 1700-tal. I distriktet Wrzeszcz finns det en viss 1800-och 1900-tals prägel med en intressant blandning av gamla hus, som till exempel före detta arbetarklasstugor.

Staden har flera festivaler och andra evenemang att bjuda på. Den internationella orgelfestivalen pågår alltid i stadsdelen Oliwa som även är känd för katedralen med den originella rokokoorgeln.